A lefolyók azzal, hogy segítenek elvezetni a keletkező szennyvizet, fontos szerepet töltenek be a háztartásokban. A tökéletesen működő lefolyók szinte észrevétlenül látják el a feladatukat, a figyelem középpontjába csupán akkor kerülnek, ha valami oknál fogva eldugulnak. Ebben a bejegyzésben 4 lefolyókkal kapcsolatos hasznos kérdést és a válaszukat gyűjtöttünk össze.

  1. Mitől lehet csatornaszag a lakásban?

A hirtelen jelentkező csatornaszag rendkívül kellemetlen tud lenni, de a jelenség hátterében általában valamilyen teljesen hétköznapi tényező áll. Amennyiben a bűz a konyhai lefolyóból érkezik, első körben a szifon eltömítődésére vagy meghibásodására kell gyanakodnia. Mivel ebbe a lefolyóba a szűrők ellenére is kisebb-nagyobb ételmaradékok és zsíros szennyeződések kerülhetnek, a bűz forrását olykor ezek lerakódása okozza. A szagok a szifon megtisztítása után könnyedén megszüntethetők.

A mosogató alatti szifonban található víz egyfajta bűzzáró rétegként funkcionál, vagyis nem engedi a gázokat visszaáramlani a lakóhelyiség irányába. Ritkán, de előfordulhatnak olyan esetek, amikor a szifon egyszerűen kiszárad. Ezt okozhatja a kevés használat vagy akár egy repedés is, amin keresztül a víz lassan elfolyik. A kiszáradást a csap megnyitásával lehet orvosolni, ilyenkor a szagok is gyorsan eltűnnek. Ha viszont a szifon hibás, nincs más hátra, cserélni kell a csövet. A fürdőszobában hasonló gondokat a lefolyóba ragadt szappan- és vegyszermaradványok okozhatnak. Ezek idővel összeállva, kellemetlen szagokat áraszthatnak magukból.

A csatornaszagot olyan, szagtalanító berendezések meghibásodása is okozhatja, mint például a légbeszívó vagy a kiszellőztető. A légbeszívó a csövekben keletkező vákuum kiegyenlítésével akadályozza meg a gázok visszaáramlását. A kiszellőztető általában egy szabadba kivezetett cső, ami szintén segít a bűzös gázok eltüntetésében.

  1. Mire használható a padlóösszefolyó?

A padlóösszefolyó a lefolyók egyik speciális változatát jelenti, a lakásokban a fürdőszoba burkolatára került víz elvezetésére szolgál. Kétféle típusa létezik, az egyedülállók mellett vannak olyan padlóösszefolyók, amelyekhez más lefolyók is csatlakoznak. Ebben az esetben ez az eszköz a hozzá kötött egyéb lefolyók szennyvizét is továbbítja a csatorna irányába.

Az egyszerű padlóösszefolyók dugulása viszonylag ritkán következik be, a legnagyobb veszélyt a padlóról beeső idegen tárgyak vagy az ide öntött, koszos felmosóvíz jelentik. A csatlakozókkal ellátott padlóösszefolyók azonban gyakrabban dugulhatnak el, hiszen a kád és a mosdókagyló felől érkező víz különféle szennyeződéseket hozhat magával.

Ha a lerakódás és akadály a padlóösszefolyó szifonjaként szolgáló könyökhajlat környéként keletkezik, a probléma könnyen orvosolható. Ez a terület a rács leszerelése után, kézi módszerekkel gyorsan tisztítható. A távolabbi dugulásokhoz azonban mindenképpen szerelőt kell hívnia.

  1. Milyen típusú lefolyótisztítószerek léteznek?

Napjainkban a háztartási és vegyiáru boltok polcain kétféle lefolyótisztítószerrel találkozhat. A lúgos szerek folyékony és granulátum formában egyaránt beszerezhetők. Folyékony állapotban a lefolyókba öntve sűrű és hatékony habot képezve oldják a különböző szennyeződéseket. Ezzel szemben, a granulátumos szereket a használat előtt hígítani kell. A hígításnál nagyon fontos az arányok pontos betartása, a nem jól feloldott szemcsék maguk is dugulás forrásai lehetnek.

A savas vegyszerek az igazán makacs dugulások megszüntetésére használhatók. Gyakorlatilag mindenféle szennyeződést képesek eltüntetni, a szerves anyagokat is szétmarják. Mivel bizonyos fémekkel érintkezve, mérges gázokat hozhatnak létre, a használatuk kizárólag a megfelelő védőeszközök mellett lehetséges, a flakonokon feltüntetett utasítások szerint.

  1. Mennyire hatásos a ma divatos flexibilis lefolyócső?

A flexibilis lefolyócsövek a szifonok egyik, kevésbé tartós változatát képviselik. A szerelők főleg az olyan helyeken használják, ahol a hagyományos szifonok nem férnek el. Ilyen terület lehet például a modern zuhanytálcák alatti rész.

Fontos, hogy, ha Ön flexibilis lefolyócsövet választ, a lefolyócső mindig könnyen hozzáférhető és cserélhető legyen. Ezek a csövek a harmonikaszerű kialakításukkal bárhová felszerelhetők, a redőkben azonban gyorsan megtapadhatnak a szennyeződések. Ráadásul a vékony fal miatt viszonylag gyorsan kilyukadhatnak.

Ha mégis probléma adódna és dugulás ütné fel a fejét a legkellemetlenebb helyzetben, ne feledje, rám és csapatomra mindig számíthat! Weboldalamon megtalálja kiszállási helyszíneinket, elérhetőségeinket és szolgáltatásainkat egy helyen!