Dugulás esetén az embereknek több dolog is eszébe juthat. Legtöbbször az első gondolat minden esetben az, hogy az ember fia maga akarja elhárítani a dugulást, még mielőtt szakemberhez fordulna segítségért. Erre több módszer is megfelelő lehet, azonban ma a csőgörényt és a womát vesszük górcső alá, és megvizsgáljuk, hogy melyik módszer mikor lehet segítségünkre.

Csőgörény:

A csőgörény, vagy más néven lefolyótisztító acélspirál sokak számára ismerős lehet, hiszen ez az eszköz az, amit legtöbbször bevetnek makacs dugulás esetén, ha más házi praktikák nem használtak kellőképpen. Ezen eszközök legpénztárcabarátabb változatai egy egyszerű barkácsboltban beszerezhetőek pár ezer forintért. Használatuk egyszerűnek tűnik, viszont hatalmas károkat okozhatunk velük, ha nem rendeltetésszerűen használjuk, illetve nem megfelelően mérjük fel a dugulás mértékét.

A csőgörény fajtái: Létezik kézi, illetve gépi csőgörény, valamint a mostanság elterjedt folyékony verziójával is találkozhatunk a piacon. Általában a háztartásokban a kézi lefolyótisztító acélspirál található meg, hiszen, mint ahogyan feljebb említettük, ennek a beszerzése a legegyszerűbb, valamint a gépi csőgörénnyel szakemberek dolgoznak leginkább.

Működése: A kézi csőgörény nevében is benne van, hogy kézzel, azaz emberi erő kifejtésével működik, azon az elven, hogy a csövek falára feltapadt szennyeződéseket meglazítja, lyukat fúr belé, vagy esetleg feltekeri, így távolítja el a dugulás okozóját. Ezzel szemben a gépi verzióhoz nem kell nekünk, embereknek erőt kifejteni, a gép dolgozik magától.
Előnyei: A kézi csőgörénynek több mérete is megtalálható az erre specializálódott üzletek polcain. Létezik belőle vékony, illetve vastagabb, rövidebb, és hosszabb variáció is. A mi feladatunk az, hogy kiválasszuk a legmegfelelőbbet a tisztítani kívánt csőtípus méretéhez.

Hátrányai: Abban az esetben, ha silány minőségűt, vagy nem megfelelő méretűt választunk, esetleg túl erőszakosan dolgozunk, azzal fatális hibákat véthetünk, ami sokkal nagyobb összeggel fogja terhelni a pénztárcánkat, mintha az első gondolatunk a duguláselhárító szakember hívása lett volna a kísérletezés előtt.

Woma:

A womázás a duguláselhárítás egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb formája. Ehhez a woma nevű gépet alkalmazzák, amelynek kisebb teljesítményű verziója egy átlagos háztartásban is megtalálható, hiszen kiválóan alkalmas gépjárművünk tisztán tartására.

Működése: A csőbe vezetve, tömlőn keresztül rendkívül magas nyomáson vizet pumpálnak, amely a legtöbb szennyeződést maradéktalanul képes kivezetni a csővezetékből, hacsak nem kemény anyagról van szó pl. betonról, vagy malterről.
A woma több fejegységgel működtethető. amelynek múködését az eszköz teljesítménye adja meg. Vannak kisebb teljesítményű, azaz 100 bar nyomás alatti gépek, és vannak nagyobb teljesítményű 200 bar nyomás feletti womák is, amelyek nagyobb méretű szennyeződések, makacsabb dugulások megszüntetésére alkalmasak.

Előnyei: A woma számtalan előnnyel rendelkezik más duguláselhárító berendezésekhez képest. Az egyik hatalmas előny, hogy a woma használata környezetbarát, hiszen semmiféle káros vegyszerre nincs szükség használata közben. A másik megemlítendő előnye az, hogy nincs károsító hatása a csövekre nézve, kivéve akkor, ha nagyon öreg csővezetékről van szó, amely nem bírja azt a nyomást, amivel a woma dolgozik duguláselhírtás során.

Hátrányai: Ennek a gépnek elég nagy a helyigénye, tehát inkább kültéri dugulások elhárítására alkalmas eszköz. Másik hátránya, hogy nagyobb, keményebb dugulásokkal szemben nem képes felvenni a harcot.

Tehát, ahogyan azt látjuk, mindkét módszernek, eszköznek megvannak mind az előnyei, mind a hátrányai. Én, mint duguláselhárító szakember, több évtizedes tapasztalattal a hátam mögött mindenképpen azt tanácsolnám, hogy pontosan mérjük fel a dugulás mértékét és okát, mielőtt a csőgörénnyel mégnagyobb problémát okoznánk!

Ne feledd, minket hívhatsz bátran az év bármely napján, akár ünnepnapokon is a +3670/744-4444-es telefonszámon, vagy küldhetnek e-mail-t a dugulaselharitass@gmail.com e-mail címre a nap 24 órájában, valamint követhetnek instagramon a dugulaselharitas_budapest felhasználónéven, és meglátogathatják weboldalamat, ahol további cikkeket, praktikákat, tanácsokat olvashatnak a témával kapcsolatban!