Sokan, ha meghallják azt a szót, hogy dugulás, rögtön a lefolyó, vagy a WC jut eszükbe, ám ez a probléma nem csak a lakást fenyegetheti, hanem bizony a kertünket is. Mai cikkünkben kifejtjük, mik okozhatnak dugulást a kertben, és hogyan előzhető meg.

Mi okozza a dugulást a kertben?

A kerti dugulásoknak többféle okuk lehet:

Az első ilyen ok, ha kertépítés közben nem szentelnek megfelelő figyelmet arra, hogy milyen csövek húzódnak a talajban, és merre vezetnek az ingatlanhoz tartozó csőrendszerek. Ez a probléma ahhoz vezethet, hogy a csövek apró repedésein a növények gyökerei átfúrhatják magukat, és tovább növekedve szétfeszíthetik azokat.

A második dugulásfajta, mely kertünket veszélyezteti nem más, mint a hatalmas tavaszi esőzések során csatornába mosott falevél, fű, faág, homok, sóder és sár, melyet érdemes minél hamarabb észre vennünk, különben pénztárcánk bánhatja a dolgot.

A harmadik dugulásfajta, igazából a tavaszi esőzések következménye, ezért erre különösen a meleg és száraz évszakokban kell nagy hangsúlyt fektetnünk. Nyáron, amikor meleg van, és szárazság, a tavaszi záporok, zivatarok által bemosott sár és különböző növényi maradványok beleköthetnek a csatornába, ezzel hatalmas dugulást okozva. Mindenképp ellenőrizzük csatornarendszerünket a száraz és meleg hónapok beköszönte előtt, ezzel elkerülve a nem kívánt dugulást!

A negyedik leggyakoribb dugulásfajta a kertben az ereszcsatorna eldugulása. Az ereszcsatorna eldugulását a szél által odahordott por, homok, falevelek, leeső cserépdarabok okozzák. Ennek elkerülése érdekében próbáljuk meg minél többször kitisztítani az ereszcsatornánkat, és törekedjünk arra, hogy minél kevesebb falevél essen bele, akár a fa megmetszésével.

Az ötödik és egyben utolsó kültéri dugulásfajta, melyre felhívnánk mindenki figyelmét az a szennyvíztároló dugulása. A nagyobb csapadékmennyiség veszélybe sodorhatja szennyvíztárolónkat is. A megtelítődött szennyvíztároló megakadályozza a szennyvíz rákötött tárolóba jutását, mely a kommunális szenny felhalmozódásához, majd duguláshoz vezet. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, érdemes évente többször is kiszippantani emésztőgödrünk tartalmát.

Mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

Amennyiben már kialakult a dugulás, akkor sem kell teljesen kétségbe esnünk, hiszen bármikor segítségül hívhatjuk a womát, mely változtatható fordulatszám mellett változó magas nyomás előállítására képes (50-300 bar, vagy ettől magasabb), így a cső teljes keresztmetszetét kitisztítja azoktól a szennyeződésektől, ágaktól, gyökerektől, amelyek a dugulást okozzák.
Ezek lettek volna a kültéri dugulások leggyakoribb okozói. Amennyiben szeretné elkerülni ezeket a dugulásokat, keressen bátran a kapcsolat menüpont alatt található elérhetőségeink egyikén, vagy kövessen minket a Facebook-on dugulaselharitas24 felhasználó néven, ahol naprakész lehet szolgáltatásaimmal kapcsolatban és felveheti velünk a kapcsolatot is.