Tudtad, hogy egy átlagos háztartás évente körülbelül 76 kilogramm fölösleges konyhai hulladéktól szabadul meg, melynek nagy része ételmaradék? Ennek túlnyomó része sajnos nem a kukában, vagy a komposztálóban landol, hanem a lefolyóban, melynek rengeteg negatív következménye lehet, többek között a dugulás. Szeretnéd megtudni, hogyan használhatnád fel a konyhai hulladékot a lehető leghasznosabban? Maradj velünk!

A legmakacsabb konyhai hulladékok

Veled is előfordult már, hogy főzés közben nem tudtad mit tehetnél az edény falára ragadt tésztával? Semmiképp se öntsd a lefolyóba, ugyanis ez a ragadós massza megköthet a csövek falán, ezzel csökkentve a keresztmetszetet, mely duguláshoz vezet! Ehelyett várd meg míg megszárad, majd papírtörlővel távolítsd el a megkeményedett tésztát és dobd a kukába!

A vasárnapi rántotthús sütéséből maradt olaj és más zsiradék, amellett, hogy megszilárdulva megtapad a csövek falán, olyan káros környezeti hatásokat hordoz magában, mely veszélyezteti az élővilágot. Például a víz felszínén lévő olaj amellett, hogy megnehezíti a szennyvíztisztító telepek munkáját, a szennyező anyagok lebontásának folyamatát is hátráltatja.  A tavakba/folyókba kerülő olaj akadályozza azt is, hogy az élőlények megfelelő mennyiségű oxigénhez jussanak, mely nagyon veszélyes, így kérünk mindenkit, hogy a használt olajat, zsiradékot ne a lefolyóba öntse, hanem adja le az arra kijelölt helyen, például benzinkúton, vagy hulladékudvaron! Az ily módon leadott olajat feldolgozzák és bioüzemanyagot és kenőanyagot állítanak elő belőle.

A helyes megoldás

A konyhai hulladékot minden esetben szelektáljuk és semmiképp ne a WC-be dobjuk, hanem fordítsunk figyelmet a komposztálásra. Amennyiben a hulladék nem komposztálható, ügyeljünk arra, hogy a szemetesbe dobjuk!

A komposztálás előnyei

Bár úgy tűnhet, hogy a komposztálás jótékony hatásait elsősorban a kertes házban élők élvezhetik, ez nincs így, ugyanis hála a technika fejlődésének manapság már a társasházban élők számára is elérhetők olyan tárolók, melyek lehetővé teszik ezt a hulladékfelhasználási módszert. A komposzt kiválóan használható növények trágyázására, legyen szó szobanövényről, vagy kerti növényről.

Abban az esetben, ha te is gondolkodsz a komposztáláson, erre a szabályra kell odafigyelned:

A komposztba csak és kizárólag zöldhulladék kerülhet!

Mi kerülhet bele?

  • kávézacc, szálas tea, vagy a teafilter tartalma
  • tojáshéj
  • zöldség és permetezéstől mentes gyümölcshéj
  • díszkert gondozásából visszamaradt ágak, levelek és egyéb növényi hulladékok
  • üres papírdarabok
  • állati ürülék, mely nem húsevő állattól származik

Megtörtént a baj? Rossz helyre dobtad a szemetet és nem került el a dugulás? Hívj engem és csapatomat, hiszen mi gyorsan, korszerű gépekkel hárítjuk el a legmakacsabb dugulásokat is Budapesten és környékén! Elérhetőségünket a kapcsolat menüpontban találod.