Tudtad, hogy a penész nem csak esztétikai probléma, hanem az egészségre és otthonod szerkezeti elemeire is veszélyes lehet? Ha ezt eddig nem tudtad, de szeretnél tőle megszabadulni, akkor olvasd el mai cikkünket!

Mi az a penész és mi okozza?

A penész egy gombafajta, mely az úgynevezett hifás gombák családjába tartozik. Ennek a gombának a legjellemzőbb tulajdonsága, hogy főleg szerves anyagokon, de más felületeken is megtelepszik, ezzel változatos színű bevonatot képezve. A szerves anyagokon, például élelmiszeren megtelepedő penészgombák lebontják a szerves anyagokat, ezzel előidézve az étel megromlását. Az épületek falain megtelepedő penészgombák viszont rontják az épület szerkezeti elemeit.

A penészesedés leggyakoribb kiváltó oka a falakon lecsapódott pára, főleg a téli hónapok során, ugyanis ekkor nincs légmozgás a lakásban és ettől elkezd párologni a beton és a bútorok is. A penészgombák számára a legideálisabb hőmérséklet a spórával való szaporodásra 15 és 30 Celsius fok között van.

Veszélyes?

Igen, sajnos az emberi egészségre is veszélyes lehet, ugyanis a penészgombák mikro toxinokat bocsájtanak ki, amelyek asztmára emlékeztető allergiás rohamokat okozhatnak, különösen az arra érzékenyek számára.  A penész többféle egészségügyi panaszt okozhat, többnyire légúti panaszokat. Ezek közül a leggyakoribb az orrfolyás és orrdugulás, köhögés, és előfordulhat torokirritáció is. Emellett előidézheti még a nyálkahártyák érzékenységét, a szemek és a bőr irritációját is.

Mit tehetünk ellene?

A falak felületén megtelepedett penészt leghatékonyabban vegyszerekkel, kaparással, vagy festéssel lehet eltüntetni, ám be lehet vetni házi praktikákat is, melyek hatékonyak lehetnek:

  • Teafaolaj

A teafaolaj számtalan módon hasznosítható baktérium- és gombaölő hatása miatt. A teafaolajat alkalmazhatjuk töményen, vagy vizes/citromos oldatban is.

  • Ezüstkolloid
    Csíraölő hatása miatt nem csak a gyógyászatban csodaszer, hanem a penész ellen is bevethetjük.
  • Bórax
    A bórax egy fehér por, mely a bórsav és a nátrium sója. Forróvizes oldatát használhatjuk a penész ellen, garantált lesz a siker!
  • Ecet
    Többször írtuk már, hogy az ecet egy igazi kincs a háztartásban és ez most sincs így, ugyanis ez a savas kémhatású folyadék itt is bevethető, ám azt észben kell tartani, hogy ez csak a penész felszínét távolítja el, ezért nem kínál hosszútávú megoldást.

Ha szeretnéd megoldani a penész problémát, vesd be a cikkünkben olvasott trükköket, szellőztess gyakran és ne hagyd, hogy elbánjon veled!

Duguláselhárításban jártas szakembert keresel? Válassz minket, hiszen mi gyorsan, hatalmas szaktudással hárítjuk el a legmakacsabb dugulást is, korszerű gépeink segítségével! Elérhetőségünket megtalálod a kapcsolat menüpont alatt.