Előző cikkünk témája a penész és a penészesedés volt, ma viszont egy olyan témát boncolgatunk, amely a penészesedés hátterében állhat, és ez nem más, mint a beázás. A beázás sajnos egy olyan probléma, mely bárkivel előfordulhat, pláne akkor, ha valaki panel lakásban lakik. Sokan nem tudják, mi áll a hátterében, mit kell tenniük és hogyan tehetünk ellene,  ezért ebben a 2 részes cikksorozatban ezekre a kérdésre fogunk választ adni:

  1. Talajvíz

Ha egy épület falán egy bizonyos magasságig vizes a fal, és nem a ház lakói szokták pocsolni a vizet rá, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy a vizesedést a talajvíz okozza. Ebben az esetben arról van szó, hogy az épület folyamatosan szívja magába a talajból a vizet. Ekkor olyan jelenségre is figyelmesek lehetünk, melyet úgy neveznek, salétromosodás. Ez azt jelenti, hogy a falon lévő vízből kicsapódnak az ásványi anyagok, és szemmel látható elváltozást okoznak, amely először a festésen jelentkezik, majd súlyosabb esetben a vakolatot és az épület szerkezeti elemeit rongálja. A talajvíz abban az esetben okozhat ilyen problémát, ha az épületen nincsen, vagy rossz a szigetelés.

A talajvíz okozta beázás nagyon veszélyes, hiszen, ha a problémával sokáig nem foglalkoznak, akkor  az épület le is omolhat, ezzel lakhatatlanná téve azt. Páramentesítő készülék használata ebben a helyzetben olyan, mint olaj a tűzre, ugyanis az eszköz használatával gyorsítjuk a víz felszívódását!

  1. Nem megfelelő szigetelés

Ezzel is gyakran találkozhatunk, ugyanis a nem megfelelően szigetelt épületen is beszivároghat a víz, szinte bárhonnan. Legyen szó egy pici rongálódásról, vagy akár egy kisebb/nagyobb résről, a víz bárhol befolyhat, ami utána hatalmas fejtörést okoz gazdájának.

  1. Sérült tető

A tető sérülését követően, nagy esőzések során a víz fentről folyik befelé, mely szintén kellemetlen élményeket okozhat, de ebben az esetben nem kell rögtön a legrosszabbra gondolnunk, lehetséges, hogy csak egy cserép mozdult el, ami nagyon könnyen megjavítható.

  1. Esőelvezető rendszerek hibája, dugulása

Az ereszcsatornákat érdemes rendszeres időközönként ellenőrizni, kitisztítani, ha el szeretnénk kerülni az ereszcsatornák hibája és dugulása okozta esővízbeömlést!

  1. Csőtörés, vagy csőrepedés

Ez a legrosszabb eset az összes közül, mivel itt előfordulhat az is, hogy akkor történik a baleset, mikor a lakás tulajdonosai nem tartózkodnak otthonukban, és nem tudják megakadályozni a víz beömlését a lakásba.

A másik esete az, mikor a csőtörésnek, vagy repedésnek nincsenek igazán szembetűnő jelei. Ekkor foltokra lehetünk figyelmesek a falon, melyek száradásuk után sárgára színeződnek. A csőtörés figyelmeztető jelei lehetnek még a folyamatosan csöpögő csap, az alacsony, vagy szinte semmi víznyomás, és a csatornaszag. Amennyiben ezeket tapasztalja, rögtön hívjon egy szakembert!

  1. Dugulás

Beázást sajnos dugulás is okozhat. Amikor a WC-ből, vagy a padlóösszefolyóból ömlik a szennyvíz, az sajnos a falakat is károsíthatja és beázást okozhat. Ha azt tapasztalja otthonában, hogy dugulás következtében zubog a szennyvíz valahonnan, azonnal kérje szakember segítségét!

Kíváncsi a cikk folytatására? Maradjon velünk, hamarosan folytatjuk azokkal a teendőkkel, melyeket beázás során kell megtennünk, és adunk néhány tippet a megelőzésre is!

Úgy gondolja, hogy egy szakember segítségére lenne szüksége? Nézze meg szolgáltatásainkat weboldalamon, vagy keressen minket bizalommal a kapcsolat menüpontban található elérhetőségeink egyikén, esetleg a Facebook-on a Duguláselhárítás ügyelet, Magyar Endre Duguláselhárító felhasználónéven!