Előző heti cikkünkben 6 olyan okot osztottunk meg, melyek a beázás hátterében állhatnak, azonban most folytatjuk cikkünket, amiben elmondjuk mi a teendő beázás esetén, és adunk pár tippet a megelőzésére is.

Mit tegyünk beázás esetén?

Amennyiben a beázást csőtörés, vagy egy megrepedt cső okozza, és csöpög a víz a plafonról, mindenképpen kezdjünk áramtalanítással, nehogy valakit áramütés érjen! A csöpögő víz alá helyezzünk vödröket, vagy olyan edényeket, melyek megakadályozzák a víz szétfolyását a lakásban! Utóbbi azért is fontos, mert társasházi lakás esetén a víz szétfolyása az alattunk lakó beázását is okozhatja.

A második teendőnk, hogy elzárjuk a vizet. A vízvezeték rendszer külön-külön ágai általában egyenként zárhatók, azonban, ha ez nem oldja meg a problémát, akkor a főelzáró csapot kell elzárnunk! Ha nem tudnánk, merre találjuk a főelzáró csapot, keressük fel a közös képviselőt, vagy legrosszabb esetben a vízműveket, ők tudnak segíteni!

Harmadik feladatunk az, hogy értesítsük a szomszédot és a közös képviselőt!

A negyedik, egyben utolsó tennivalónk, hogy felkeressünk egy szakembert, aki megjavítja a vízvezetéket. Szerencsére ezen károk anyagi megtérítésében segítséget nyújthat biztosítónk.

Ha a beázásnak nem csőtörés, hanem más oka van, mindenképpen nézessük meg szakemberrel, aki feltárja a probléma okát és megszünteti azt!

Mit tehetünk a megelőzése érdekében?

A beázás megelőzése úgy a leghatékonyabb, ha építkezés, esetleg felújítás során prémium minőségű alapanyagokat használunk, illetve profi, minőségi munkát végző szakemberekre bízzuk a feladatot. Ezzel a beázás kockázata szinte nullára csökkenthető.

A megfelelő tetőszerkezet, szigetelés, vezetékhálózat és beázás biztos fürdőszoba építése egyszerre sokba kerülhet, viszont a professzionális munka hosszú távon kifizetődik. A  nem kiváló szakértelemmel elvégzett munka, nem megfelelő minőségű, olcsó alapanyagok használata először jó ötletnek tűnik, viszont később több kárt okoznak, mint hasznot, ezért ezeken semmiképp sem szabad spórolni. Ahol egyszer beázott a fal, ott máskor is befog, így megoldást csak a teljes felújítás nyújthat, időszakos javítások nem oldják meg a problémát, ráadásul sokba is kerülnek. Érdemes tehát egyszer kifizetni egy nagyobb összeget a tökéletes munkáért és alapanyagért, mint később hatalmas összegeket fizetni az apróbb javításokért!

Reméljük cikkünk segítségével neked is segítséget nyújtottunk a beázás felismerésében és a jövőbeni elkerülésében.

Ha úgy véled dugulás lehet otthonod beázásának hátterében, akkor semmiképp ne késlekedj, mert hatalmas károkat okozhatsz vele! Keress engem és csapatomat bizalommal a nap 24 órájában a +3620/318-1614-es telefonszámon, e-mail-ben a dugulaselharitass@gmail.com e-mail címen, vagy keress a Facebook-on a Duguláselhárítás ügyelet, Magyar Endre Duguláselhárító felhasználó néven! Állunk rendelkezésedre ünnepnapokon is és munkánkra garanciát vállalunk!