A lefolyók otthonunk láthatatlan berendezései, amelyek segítenek elvezetni az elhasznált szennyvizet a lakókörnyezetünkből. A figyelem középpontjába általában csak akkor kerülnek, ha valami oknál fogva meghibásodnak, vagy dugulás alakul ki bennük. Ebben a bejegyzésünkben három, gyakran felmerülő kérdésre szeretnénk választ adni.

A duguláselhárítás házilag is lehetséges?

A jól hozzáférhető és kevésbé makacs dugulásokhoz nem feltétlenül kell szakembert hívni. Ráadásul a drága, bolti vegyszerek sem mindig szükségesek a probléma megoldásához. A nagymamáink, akik még abban a korban éltek, amikor nem állt a rendelkezésre ilyen színes termékpaletta az üzletekben, rengeteg hasznos praktikát fejlesztettek ki.

A házi szerek közül jól ismert az ecet és a szódabikarbóna keverékéből előállított hab. Amennyiben dugulás keletkezik a lefolyóban, fél bögrényi szódabikarbóna után hasonló mennyiségű ecetet kell a rendszerbe juttatni. A hab még az igazán zsíros szennyeződéseket is képes leoldani a csövekről. Ha az ecetet citromlével helyettesítjük, hasonló eredményt érhetünk el, miközben friss illatot kölcsönzünk a lefolyónak.

A trisó szintén egy régen ismert háztartási tisztítószer, ami kiváló vízkőoldó is egyben. A trisót a lefolyóba kell önteni, majd mehet rá egy adag forró víz. Ahhoz, hogy a trisó kifejthesse hatását, néhány órára szükség van. Jó tudni, hogy a trisó csak a kisebb dugulások megszüntetésére ajánlott, a makacs lerakódásokkal nem mindig bánik el.

Mit kell tenni a vécécsésze dugulásakor?

A vécécsésze dugulása igazán bosszantó tud lenni. A legtöbb akadály azonban gyorsan feloldható, így bontásra csak ritkán kerül sor. Fontos, hogy a nagyobb idegen tárgyak esetében ne alkalmazzuk az olyan mechanikus technikákat, mint a vécépumpa vagy a csőgörény. Ezek az eszközök ugyanis könnyedén átnyomják a dugulást okozókat a lefolyócsonkon. Amennyiben a tárgyak mélyebbre kerültek a rendszerben, a gondokat már csak a falazat megkezdésével lehet orvosolni. Ha viszont még a csonkban vannak, a csésze leszerelésével, kézzel is elérhetők.

A vécék dugulásáért általában a lefolyóba dobott tisztasági termékek és azok csomagolásai felelősek. A nedves törlőkendők egymással összetapadva, viszonylag korán akadályokat képezhetnek. A dugulásnak szemmel látható jelei vannak, amelyeket bugyborékoló hanghatások kísérnek. A csészében álló, lefolyásra képtelen szennyvíz az egyik leggyakoribb tünet. Ha ezt tapasztaljuk, első körben érdemes a pumpa segítségével megpróbálni megszüntetni a dugulást, majd a sikertelen kísérlet után elővehetjük a hatékonyabb csőgörényt. Szakemberre akkor van szükség, ha sem a mechanikus eszközök, sem pedig a vegyszerek nem hozták meg a kívánt eredményeket.

Milyen lefolyótisztítószert érdemes választani?

A manapság kapható lefolyótisztító szereknek két típusát különböztethetjük meg. A lúgos típusok hab formában veszik fel a küzdelmet a dugulásokkal, amelyeknél a folyékony változatok mellett vannak granulátumban kapható termékek is. Ezek feloldása némi időt vesz igénybe, de az alaposságra nagyon ügyelni kell, mert a szemcsésen megmaradt darabkák idővel maguk is akadályt képezhetnek.

A savas szerek kiválóan oldják a szennyeződéseket, gyakorlatilag majdnem minden anyagon átjutnak. Ha viszont fémekkel érintkeznek, egészségre veszélyes gázok termelődhetnek, így a használatukkor fontos a szellőztetés és a védőfelszerelésekről sem szabad elfelejtkezni.

Több évtizedes tapasztalattal a dugulások ellen

Több, mint 30 éve foglalkozunk duguláselhárítással és csatornatisztítással. Mivel pontosan tudjuk, hogy előfordulhatnak olyan helyzetek, amelyek megoldása nem tűr halasztást, a sürgős munkákat hétvégén és ünnepnapokon is elvégezzük Önnek. Szolgáltatásainkat Budapesten és a környező megyékben veheti igénybe. Amennyiben megbízható és profi segítségre van szüksége, keressen minket a megadott elérhetőségeken!