Ahány ház, annyiféle lefolyó. A csöveket, a szervényeket mindenütt másként, más praktikákkal és durvábbnál durvább hibákkal szerelik. Persze a mester, amikor a mű készül, mindig azt tarja, hogy ennél jobban a világon senki sem tudja összeállítani, de azért tegyük hozzá, hogy a szennyvízvezeték szerelés igen komoly szakértelmet, precizitást és megbízható kivitelezést igényel.

Találkoztunk például egy puccos családi lakban egy, a fürdőkád alatt futó másfél méteres gégecsővel, amelyet olyan hullámokkal szereltek, hogy a delfin megirigyelte volna. A hullámokban viszont megállt a víz, mint a közlekedő edények alján. A pangó szennyvíz pedig valóságos gátat, ha úgy tetszik dugulást jelentett a lefolyó víz útjában. Így aztán, amikor az asszonyka nekiállt nagyon habosan zuhanyozni, a fürdővíz nem akart lecsorogni a kádból. Hab fennmaradt, víz bennragadt, méreg, káromkodás formájában enyhült, de a lefolyót újra kellett építeni.

Ha lefolyótisztítás, ha szennyvízvezeték rekonstrukció, akkor is jusson eszébe magyarendre.hu, a duguláselhárító, már az agglomerációban is: Ürömön, Budakalászon, Solymáron, Nagykovácsiban, Budakeszin, Fóton és többek között Pátyon.

Miért van szükség lefolyótisztításra?

Amiért a kocsikat időnként olajcserére viszik, amiért az ablakot is megtisztítják, vagyis takarítani kell, azért hogy a későbbiekben elkerüljék a nagyobb galibákat. A baj csövestől jön, vagy esetünkben azt mondhatnánk, csőben jön. Időnként a meggyűrődött, kiszakadt tömítések jelentenek akadályt a szennyvíznek. Amíg a szennyvízben nincs kisebb nagyobb darab, addig nincs is baj, de ha ezek elakadnak, akkor rövidesen kihirdethetjük a dugulást, ez pedig általában nem jár éremmel, ha csak nem a duguláselhárító szakembereket illeti, akik rövid határidővel, precíz munkával és természetesen garanciával végzik a munkájukat, az önök megelégedésre.

Lefolyótisztításra akkor is szükség van, amikor a szennyvízrendszer építése során nem adják meg a megfelelő lejtést a vezetékeknek. Ha nincs elegendő lejtés, a szenny könnyebben elakad, ha egyszer letapad a hordalék, akkor elkezd hízni és már nincs messze a dugulás. Mosogató lefolyó tisztítására akkor is évente kell gondolni, ha egyénként mindent a lehető legprecízebben szereltek az építkezéskor.

A mosogatólé a szennyvízrendszer egyik legnagyobb ellensége. Különösen ott, ahol a háziasszony fontosnak véli súrolószerek gyakori használatát. A súrolószerben természetszerűleg apró porszemek vannak, amelyeknek az a dolga, hogy lecsiszolják a makacsabb, odaégett szennyeződéseket. Ledörzsölik, hiszen erre hivatottak, aztán pedig belekerülnek a szennyvízbe, a szennyvízből pedig szépen kiülepednek a lefolyó falára.

Miért tudnak kiülepedni?

Először is akkor tapasztalunk ilyet, amikor alig, de alig lejt a cső. A víz lassan folyik, csordogál, mint a „hivatalos” szennyvízülepítőben. A porszennyeződések pedig szépen lebegve előre alig mennek, inkább lesüllyednek és helyet találnak a cső alján. Beleragadnak a zsíros, olajos filmrétegben, nem sokkal utána pedig a cső alsó része úgy néz ki, mintha lekvárt öntöttünk volna bele, csak ez a gélszerű anyag nem oldódik egykönnyen a vízzel. Ha víz nem oldja, akkor pedig ott ragad.

Jöhetnek a duguláselhárítók, ha bennünket – magyarendre.hu vagy a woma.hu címet keresi, jó helyen jár.

Ha pedig ragaszkodnak a házi praktikákhoz, akkor kíséreljék meg a szennyvízcsövet szétválasztani a tömítésnél, a két-háromméteres csövet aztán az udvaron próbáljuk meg kiüríteni, olyan ez, mint egy alpesi kürt, amibe a gazdája egy teljes tüdőnyi levegőt be akar fújni, hogy akár tíz kilométeres távolságból is meghallják az üzenetet. Hír itt nincs, viszont kosz annál inkább: ha jó erősen belefújunk a csőbe, vagy a földhöz ütjük, akkor ki tudjuk belőle tisztítani a koszt, a víz egy darabig megint akadálytalanul fog csorogni. Azt kérdezik, hogy akkor ne használjanak súrolószert? Ilyet mi nem mondhatunk egy gondos háziasszonynak, de azt tudomásul kell venni, hogy ha a párkapcsolatot is karban kell tartani, akkor ugyanez a szabály vonatkozik a csővezetékekre. Lefolyótisztításra tehát szükség van, lehetőleg minden évben érdemes elvégeztetni, annak érdekében, hogy később nehogy megálljon az élet a konyhában, komoly vészhelyzetet teremtve a család fenntartásában.