A dugulások megelőzése, már a szennyvízhálózat építésekor meg kezdődik! A szennyvíz vezetékek pontos megtervezése elengedhetetlen egy jól használható csatorna kiépítése előtt. Szennyvízcsatorna építésekor igen nagy figyelmet kell fektetni annak majdani használatára, illetve hogy mit is szeretnénk elvezetni majd abban. A tervezéskor és a kiépítéskor nagyon fontos, hogy a gyári idomokat és vezetékeket alkalmazzuk. A dugulások megelőzésekor igen nagy szerepe van a jól kihasznált idomok alkalmazásának, és annak, hogy lehetőleg minél kevesebb derékszögű idomot alkalmazzunk. Fontos a jó méretezés és a lehető legrövidebb szakaszok alkalmazása is. A derékszög illetve 90° kialakítása lehetőleg, mindig 2 db 45°-os idom alkalmazásával történjen.

szennyvízcsatorna tervezés

szennyvízcsatorna tervezés

Van egy igen nagy ellenségünk, a csatornaszag!

Sok esetben a padlóösszefolyó helytelen bekötése okozza a problémát. A helytelenül bekötött összefolyó igen hamar kiszáradhat, főleg ha padlófűtés is van a lakásban.

A csatornaszag elkerülése érdekében a padlóösszefolyó kialakításakor igen fontos szerepe van annak, hogy a padlóösszefolyó, minél több vizet kapjon, hiszen a vízoszlop zárja le majd a bűzt. Ezért ha van rá mód, mindig a kézmosót kössük rá, hiszen ezt használjuk a legtöbbet.
Soha ne kössük, illetve ne hagyjuk, hogy a vízvezeték szerelő a mosogatót rákösse az összefolyónkra, mert ez esetben az összefolyónk zsírfogóként fog működni, rengeteg problémát okozva. Az se jó, ha együtt vezeti el bármilyen egyéb szennyvízelvezető vezetékkel. A mosogató vezetéket mindig külön visszük el a gerincvezetékig, ez egy önálló szakasz!

Ha mindezzel megvagyunk, leszabtunk minden csövet és összeillesztettünk minden idomot, még mindig nem tettünk eleget a duguláselhárítás és a dugulások mellőzése érdekében! A következő lépés, a szintezés következik. A szintezés beállítása mindig csak pontos vízmértékkel történik!

Amennyiben pontosan beállítottuk a lejtési szöget, az meg is kell őrizni. Ez a következőképpen történik. Egy kevés félszáraz beton keverése után, lehetőleg az összes illesztésnél körbeöntjük a szennyvíz vezetéket, amit kisebb beton darabkákkal rögzítettünk az elmozdulás ellen. Amennyiben óvatosan és nagy figyelemmel dolgozott, elkönyvelheti, hogy eleget tett a dugulás elkerülése érdekében. Ha a kőműves is vigyázni fog a végleges kiöntéssel, Ön jó időre elkerülheti a duguláselhárító szakemberrel való találkozást!
Sok sikert az építéshez!

Amennyiben segítségre van szüksége, hívjon bizalommal!

Minden jog fenntartva, woma.hu