A szennyvízvezeték legnagyobb hibája, ha nem megfelelő a lejtése. Ha nincs úgynevezett esése a csőnek, akkor minden szennyeződés könnyen kiülepedik, miközben a víz ímmel-ámmal csordogál. Ahelyett, hogy a sodrás magával cipelné a súrolóport, az ételmaradékot vagy az apró szennyeződéseket, ezek szépen leülepednek a szennyvízcsatorna helytelenül megválasztott esése miatt, és rövidesen bekövetkezik a dugulás is.

Mi okozhatja, hogy nem megfelelő a csőhálózat esése?

Mindenek előtt tervezés, bár a legtöbb esetben a rajzasztalon még minden rendben is van. Aztán jön az építés, a betonozás, mert a mestereket valami kényszer hajtja, hogy a vezetéket a nehezen feltörhető beton lábazatba, aljzatba kell süllyeszteni, ahol aztán később, a ház rendszeres használata után alig lehet hozzáférni, anélkül, hogy jelentős rombolásba ne fognánk. Vagyis az építésen nagyon sok múlik.

A legjobb ilyenkor is bennünket, a duguláselhárításban jártas szakembereket hívni vagy már a tervezésnél vonjanak be a munkába. Kollégáink, szakavatott duguláselhárítók első látásra meg tudják mondani, hol kell a terven módosítani, annak érdekében, hogy a háziasszonynak a későbbiekben se álljon égnek – külön-külön – minden haja szála. Ha megfelelő a szennyvízcsatorna esése, a későbbiekben nagy valószínűséggel el lehet kerülni a dugulást és azt is, hogy rendre hívni kelljen a duguláselhárító szakembereket.

Ha mégis erre kerül a sor, akkor nem árt, ha tudják, hogy bennünket a hét minden napján elérnek, reggeltől estig, éjszakától hajnalig, vagyis a nap bármelyik szakában. Az önök rendelkezésére állunk Budapesten, de az ország bármely más pontján is. Sőt már a környező országokból is kaptunk megrendelést. A munkánkat garanciával végezzünk, szakértelemmel és odaadással az Önök megelégedésére. Ami pedig a szennyvízcsatorna esését illeti, munkatársaink, ha ránk bízza a munkát nagy gonddal figyelnek majd arra, hogy megfelelő lejtést adjanak a szennyvízvezetéknek. Nem csak a szabványt, az előírásokat kell figyelni, hanem tekintettel vagyunk az elmúlt gyakorlatára is, ezt a tapasztalatot is „beépítjük” a szennyvízrendszerbe: minél kevesebb bajuk legyen a későbbiekben a csatorna dugulásával.

A szennyvízvezeték lejtését azonban ellenőrizni is kell.

Ha valahol sokszor tapasztalunk dugulást, ott végig kell pásztázni a vezetékrendszert. Ebben az esetben a csőkamerázás adhat megfelelő ellenőrzést. A csőkamera a csővezeték lejtését pontról pontra képes végigkamrázni. Miközben folyamatos felvétel-jeleket küld, a komputer milliméterről milliméterre letapogatja a lejtést, és a végén kiértékeli, hogy hol megfelelő, hol pedig nem használható a csőrendszer.

Ha a szennyvízvezeték betonban van és a csővezeték lejtése nem megfelelő, akkor nem lehet megúszni a vezeték bontását. Ha a vezetékeknek külön aknát, vájatot építettek, vagy éppen a pincében a födém alatt futnak ezek a csövek, akkor viszonylag egyszerű hozzáférni ezekhez. Ezért javasoltuk korábban, hogy már a tervezéskor vonjanak be bennünk, duguláselhárítással foglalkozó szakembereket, mert rengeteg bosszankodástól óvhatják meg magukat.

Akár az is előfordulhat, hogy önök, új lakást vagy házat vásárolnak. Érdemes ilyen esetben ellenőriztetni a szennyvízvezeték rendszert. Nem kell mást tenni, hívjanak bennünket a nap bármely szakában, Budapesten, vagy az ország bármely pontján és mi a lehető legrövidebb idő alatt a helyszínre igyekszünk: feltérképezzük és megállapítjuk a vezetékrendszer hibáit, esetlegesen átépítendő szennyvízvezetékeit. S ebbe a munkába természetesen belefoglaltatik a csővezeték diagnosztika is, amely egyúttal a szennyvízcsatorna esését is vizsgálja az épületen belül és a házon kívül is.