Duguláselhárítás, amikor mi is megszenvedünk az eredményért, és jól jön a szakmai tapasztalat!

Egy pár héttel ezelőtt egy duguláshoz hívott ki egy társasház az egyik Budapesti kerületben. Sok problémájuk van a csatornával, illetve elég sűrűn eldugul, jelezték a telefonba, ami a szomszéd telek alatt húzódva köt rá az utcai csatornahálózatra a lejtési viszonyok miatt! Ezért kamerás csatornavizsgálatot rendeltek meg tőlünk. A vizsgálat előtt woma gépkocsival tisztítottuk meg a csatornavezetéket, amikor egy téglát húztunk ki a csatornából. A kamerás csatornavizsgálatot megkezdtük majd arra lettünk figyelmesek, hogy egy szakaszon be van omolva a szennyvízvezeték!
A szomszéd társasház közös képviselőjének azonnal jeleztem, hogy én úgy emlékszem, mivel már kb. 15 évvel ezelőtt jártam a társasháznál, csak akkor más volt a közös képviselő, hogy azon a részen állt egy lakóház és mögötte az általunk kimért szakaszon mintha lett volna egy tisztítóakna a szennyvíz csatornán. Lakók és a közös képviselő sem engem igazolt, mindenki az ellenkezőjét állította. Egy lakóház valóban állt ott, de tisztító nyílás soha nem volt! Mit tudtam tenni engedtem, hiszen Ők laknak ott, csak jobban tudják nálam, talán összekeverem egy másik munkaterülettel. Azért biztos, ami biztos alapon csákánnyal el kezdtük keresgélni a tisztító idom után, de semmit nem találtunk, mert a lebontott lakóház törmelékeibe ütköztünk minden csákány leütésnél. Így hát arra az elhatározásra jutottunk a rögtönzött lakóbizottsággal, hogy másnap géppel és bontó szerszámokkal feltárjuk a csatornavezetéknek ezt a szakaszát, és meg is javítjuk, majd egy tisztítónyílást alakítunk ki.
Másnap a munkát elkezdtük és a markológép már a második, harmadik kanál után furcsán viselkedett.

A következőt tapasztaltuk:

Mégis csak volt egy tisztító akna sittel teletömve, sőt a sittet már egy hatalmas fagyökér is be szőtte. Gondolom, a bontást végző cég azt hitte, hogy ez az akna a lebontott épület csatornája volt, és nincs rá szükség, így betömte azt is, mivel nem győződött meg akár egy kamerás csatornavizsgálattal a tisztítóaknába érkező csővezetékek irányáról!
A szennyvízcsatorna tisztításakor nagyon sok segítséget ad nekünk a sok éves tapasztalat, szerzett rutin, és a csatorna hálózat építések folyamán szerzett tudás.