A csatornatervezés a szennyvízvezeték alfája és ómegája. Ha a lefolyóvezetékek a helyén vannak, akkor hagyhatják a duguláselhárítást másra. Érdemes szemügyre venni a házakat, többemeletes épületeket, a szennyvízrendszer gyakran eltömődik, vagyis ahogy az ősi mesterségek közül is egyik másik még ma is dívik, úgy a duguláselhárításra is mindig szükség lesz, ameddig az épületekbe csatornahálózatot építenek. Némiképp szerencsésebbek az angolok, hogyha megfigyelik, ott a házak külső falán futtatják a szennyvízcsöveket is, megtehetik, hiszen náluk ritkán fagy nagyon. Minálunk azonban el kell dugni a csöveket és ez máris bajokat okoz. A csatornatervezés, tehát idehaza nem is olyan egyszerű feladat, bár erre az építkezés során kevés hangsúlyt fektetnek. A rossz tapasztalatok után sokan tudják már, hogy még a tervezés során érdemes lett volna kikérni a duguláselhárítók véleményét, de ezt nagyon kevesen teszik meg. Milyen jó lenne, ha maguk a duguláselhárítással foglalkozók lennének a szennyvízcsatorna tervezői is, dehát… Ne is menjünk tovább, kár a szót szaporítani: duguláselhárítás és tervezés ügyben, ez a két dolog bizony nálunk együtt jár, annak érdekében, hogy minél kevesebbet lássák a házuk mellett a womát, ezt hihetetlenül hatékony, nagynyomású tisztítóberendezést, amit dugulás esetén oly gyakran vetünk be, de mindig sikerrel.Hogy keveset kelljen hívni woma-komát, adjon megbízást a szennyvízvezeték hálózat tervezésére a duguláselhárítóknak, nekünk: woma.hu; és mi a lehető legrövidebb időn belül felmérjük a terepet, megtervezzük a szennyvízrendszert és kérésre természetesen megépítjük. Mondja már a várost, ahol a csatornatervezés felsőfokon működik! Kiálthatnának fel most sokan, nos, újabban már Gödön, Dunakeszin, Szentendrén, Leányfalun vagy, Tahitótfalun, Ürömön, Budakalászon, Solymáron, Nagykovácsiban, Budakeszin vagy Pátyon, Gödöllőn, Gyálon, Monoron, Nagykátán, Vecsésen vagy Fóton a szolgáltatásaink teljes spektrumával állunk a rendelkezésükre. Éjjel, vagy nappal is hívhatnak bennünket, ünnepnapokon is sem kell futni utánunk; vagyis egész évben, szakadatlan elérnek bennünket a woma.hu oldalon vagy a duguláselhárítás ügyeleten.
Nálunk nem járja az a mondás, hogy ember tervez, isten végez. Vagyis a mi szakembereink vérbeli, profi duguláselhárítási szakemberek, akik értik a csővezeték lejtésének csínját-bínját. Ők aztán pontosan tudják, melyek a szennyvízvezeték tervezésének és építésének alapvető hibái. Nekik nem kell kétszer mondani, hogy az építés során folyamatosan ellenőrizni kell a szennyvízvezeték lejtését és akkor kell beavatkozni, amikor a beton nem kötött meg, később már csak nagy felfordulással és rengeteg méreg után lehet helyrehozni a kisebb hibákra is.

Mire kell tehát ügyelni, hogy a woma nagynyomású csatornatisztító, duguláselhárító házon, bocsánat, inkább kerítésen kívül maradjon?

A szennyvízvezeték lejtésszög mindenek előtt való. Nem lehet túl nagy, mert akkor a szennyvíz, mint egy áradat indul lefelé, magával szippantva bűzzárakban lévő vizet. Apropó bűzzár, a tervezésnél fontos szempont, hogy a csatornaszagot is bezárjuk a szennyvízhálózatba. A bűz elűz, hogyha „kikandikál” a vécélefolyók csövéből. A szennyvízrendszer tervezése során megfelelően elhelyezett szellőzőkkel tudjuk megakadályozni, hogy a padlóösszefolyókból, a mosogatószifonokból és a fürdőkád szifonjából eltűnjön a bűzzárként használatos víz. Természetesen az sem jó, ha a szennyvízcső esése túl kicsi. Ha alig folyik a szennyvíz a csőrendszerben, akkor ez duguláshoz vezet. A tervezésnél nem szabad kilencven fokos könyököket rajzolni. Vigyázni kell arra, hogy az épület szennyvízvezetéke több helyen megbontható legyen, mert azt senki sem tudja garantálni, hogy kivénhedt gyerekcsizmát nem dobnak a szennyvízcsőbe. Ami eldugulhat az előbb vagy utóbb egészen biztosan el is fog tömődni. Ha nincs elég szerviznyílás, akkor bontani kell, szét kell verni falakat, padlót, mennyezetet, csempét a sutba. A felfordulást azonban még az anyósok sem szeretik, legfeljebb a saját szobájukban, hogy ott gyorsan rendet tudjanak tenni.

Vajon miért érdemes a duguláselhárítókra bízni a tervezés menetét is?

Ki látott már több szennyvízvezeték dugulást, mint pontosan mi, akik nap mint nap duguláselhárítással foglalkozunk. A jártasságot sajnos éppen az ügyfeleinknél szerezzük. S miután rengetek helyen megfordultunk már az elmúlt egy-két évtizedben, olyan különleges eseteket is láttunk ebben a témakörben, mit még a szakkönyvek sem tudnak leírni. Ha precíz és gyors munkát szeretne, ha tényleg szakembereket keres, akik sohasem kontárkodnak olyan területre, amihez nem értenek, válassza a woma szakembereit. Ha kiszállási díj nélkül szeretne , ha garanciával végzett tervezést és szerelést vár el, akkor a legjobb helyen jár, ha a duguláselhárítás ügyeletet hívja, vagy megnézi ezt a weboldalunkat: woma.hu.