A csatornát egyszer kell jól megépíteni, és utána minden rendben, jól használható az idők végezetéig. No, ez nem igaz: még a legügyesebb mestert is megtréfálhatják később a szomszédból átnyúló gyökerek, a talajmozgás és a szennyvízcsatorna szerelvények elöregedése. Vagyis nyugodtan kijelenthetjük, hogy a csapadékvíz- és a szennyvízhálózat olyan, mint a jó kapcsolat, időről időre karban kell tartani, mert különben ami összeköt, az szétszakadhat. A legfontosabb hogy ezt is szem előtt tartva, erre is figyeljünk, amikor saját házunk, lakásunk karbantartásán gondolkodunk.

A megépített csatornát tehát időről időre át kell vizsgálni, még akkor is, ha dugulásnak jelét sem tapasztaljuk. Akkor viszont, amikor a víz érezhetően lassabban akarja elhagyni a kádat, vagy a mosogató szifont, akkor nincs mese, azonnal riasztani kell a duguláselhárítás ügyeletet, szakember kell már oda, aki nem csupán arra képes, hogy elhárítsa a bajt, hanem arra is, hogy akár műszerek nélkül is kiderítse a rendetlenség okát. Bennünk igazán megbízhat! Több mint negyedszázad tapasztalat, a duguláselhárítás terén szerzett megannyi ismeret és remek, a legújabb berendezésekből álló duguláselhárító gép. Ügyeletünket tárcsázhatja reggel és este, éjszaka és hajnalban is. Vállaljuk, hogy Budapesten, vagy az ország bármely pontján a lehető leghamarabb kiérkezünk a dugulás helyszínére és szavatossággal, precíz munkával gyorsan elhárítjuk a kellemetlenséget.

A csatornatisztítás az egyik leggyakoribb feladataink közé tartozik. De mikor is van szükség a szennyvízcsatorna takarítására. Gyakran nem kell más hozzá, mint egy erősebb gyökér, amely benövi, körbefutja a szennyvízvezetéket. Lassú folyamat, akár legyinthetnének is rá, minek azzal foglalkozni. Vagy mondhatjuk úgy, ej, ráérünk arra még, mint Pató Pál úr tette. De nem véletlenül karikírozza ki Petőfi a hanyag magyar kisnemest, ugyanez a nemtörődömség rendkívül nagy bajokhoz is vezethet egy ház esetében: a család rövidebb-hosszabb ideig biztosan nem tudja használni a mosdót vagy a vécét, ha a gyökerek szétroppantják a csővezetéket. Márpedig erre megannyi példával tudnak szolgálni a duguláselhárító szakemberek, csak tessék felhívni az ügyeletet, a munkatársaink szakértelmét és tapasztalatát már egy telefonbeszélgetés alkalmával könnyedén tesztelhetik. Nem beszélve a megbízható munkánkról, amelyet rövidesen megtapasztalhatnak: Csatornamosás, womás csatornatisztítás, vízszivattyúzás, mind-mind hozzánk tartozik, gyorsan is garanciával végezzük, a legtöbbször külön kiszállási díj nélkül.

Miért tudja a gyökér tönkre tenni a csővezetéket?

Mondhatnék, hogy kizárólag az udvaron futó vezetékről kell beszélnünk, de nem. Természetesen olyan szélsőséges esettel is találkoztak már szakembereink, amikor a csatorna gyökértelenítésére épületen belül került sor. A legintenzívebben növő gyökerek akár a téglafalat is képesek áttörni vagy éppen a szennyvízcsövek számára kialakított réseken keresztül, a csővezeték mellett törnek be a házba. Mondom, ez viszonylag ritkán fordul elő, de kizárni nem lehet. Ilyen esetben aztán nincs mese, ha észrevesszük, azonnal hívni kell a duguláselhárítást: bennünket éjjel nappal elérnek, az év bármely napján. Ünnepnapokon sem teszünk kivételt, hiszen a dugulás nem ismeri a naptárt és a gyökérnek is teljesen mindegy, hogy karácsony vagy húsvét van. A duguláselhárítás ügyeleten az év minden napján várjuk értesítésüket. Akár a csatorna gyökértelenítését is kérhetik tőlünk.

A gyökerek kedvelik a szennyvízvezetékek környezetét az udvaron, ugyanis itt a föld nem évszázados kemény, hanem a csővezeték építése miatt felásott, bolygatott, könnyebben tud az élő szervezet utat találnia magának. Ezért van az, hogy egy idő után, a földbe süllyesztett csatornákat szinte mindenütt körbe veszik majd a kisebb nagyobb gyökerek. A vékonyabb ágakkal még nem is lenne baj, de a vastagabbak már jókora galibákat tudnak okozni. A gyökér helyet keres magának, utat tör, és nemigen veszi figyelembe, hogy egy csővezeték került a növekedés irányába. A vastag gyökér biztosan erősebb tud lenni, mint a legjobb minőségű, úgynevezett lépésálló szennyvízcső. Egy idő után a csővezeték nem bírja és beszakadhat. Hasonlóan nagy baj az is, ha a szennyvízcsatorna illesztését mozdítja el a növekvő gyökérzet. A szétcsúszó tömítéseken keresztül kifolyhat a szennyvíz, amely azután a ház falát áztatja, nem beszélve az orrfacsaró bűzről, ami ilyenkor a földbe kerül. Előfordulhat, hogy a rossz szag éveken át ott marad, az ember mindig befogja majd az orrát, ha a környékre kell mennie. S ha ez egy ablak alatt van, nos, erre jó nem is gondolni.

Nemcsak szennyvíz tud kifolyni a szennyvízvezetékből, hanem a törmelék is a csővezetékbe kerülhet, amikor a vezeték szétcsúszik vagy a gyökér megroppantja a cső falát. A szennyvízhálózat építése során homokot, kavicsot használnak, hogy meg tudják adni a szennyvízcsatorna esését. Ez a homok aztán egy ilyen „balesetnél” a földdel, sárral együtt belekerül a csőbe és rövidesen számítani kell a dugulásra, a vezeték teljességgel használhatatlanná válik. De ebből sok esetben semmi sem látszik, hiszen a csővezetéke jó esetben egy méter mélyen van a földben.

Ha baj van, ha dugulást észlel, azonnal keressen bennünket a duguláselhárítást, hogy minél hamarabb a segítségére siethessünk, sok esetben még nyomvonalkeresésre, csatornakamerázásra és ritkábban a szennyvízvezeték cseréjére is szükség lehet.