Mivel a székletürítést mindig is magánügynek tekintették az emberek, kevés olyan írásos beszámoló maradt fenn a múltból, amely a hozzá kapcsolódó szokásokat tárgyalná. Ráadásul, a téma kényessége miatt, a sokáig a történészek sem tartották méltó feladatnak a habitusok feltárását. Ugyanakkor, az elmúlt évtizedekben zajlott illemhely kultúrtörténeti vizsgálatok segítettek megérteni az emberiség tisztálkodással kapcsolatos vélekedéseit.

Bár a korai civilizációk óta eltelt évezredekben számtalan olyan újítás született, ami kényelmesebbé és higiénikusabbá tette a ”nagydolog” elvégzését, egyes társadalmakban a mai napig az ősemberek nomád módszereit kénytelenek alkalmazni. Igény lenne a vízöblítéses vécék kialakítására, a lehetőségek száma azonban véges.

Vécé használati szokások az ókorban

Mint ismeretes, az ősemberek vándorló életmódot folytattak, ebből adódóan állandó lakhellyel és illemhellyel nem rendelkeztek. Arra viszont figyeltek, hogy a szagok elkerülése miatt, a szükségleteiket az ideiglenes táborhelytől valamivel távolabb végezzék el. A már letelepedett elődök kezdetben a házak környékén, később pedig a lakótérben intézték a dolgukat.

Az első, beltéri illemhelyek megjelenése magával hozta az igényt a bűzös gázok és a salakanyagok elvezetésére. Egyes ókori civilizációk a maihoz hasonló, csatornázott ágyékszékeket használtak. A csatornát a termőföldre vezették, ami így nem csak vizet, de trágyát is kaphatott. Később, Rómában a háztartások mellett, különféle nyilvános illemhelyeket állítottak. A házakban az illemhelyeket többnyire az emeleteken építették ki, mert így lehetőségük volt arra, hogy a gravitációt kihasználva, ejtőcsöveken keresztül szállítsák el a melléktermékeket.

A sötét középkor és az újkor illemhelyei

Az ókorban elindult illemhely-fejlődés a középkor évszázadaiban kissé megtorpant. Az emberek a kis-és nagydolgukat a várfalak tövében, a mezőkön, erdőkben végezték, az otthonokban pedig biliket használtak. Ezek tartalmát rendszerint az utcára borították, járványok kialakulását idézve elő.

Az egyéb tisztálkodási szokások szintén csak minimális szinten voltak jelen ebben az időszakban, a rendszeres fürdésről még a királyok is örömmel lemondtak. A szűk, falakkal körülvett, erődítményszerű városokban amúgy sem volt túl sok lehetőség a modern csatornázás megteremtésére. Az illemhelyek fejlődésének következő állomására egészen az ipari forradalomig várni kellett.

A technikai és tudományos előre lépések hatására a korábban mezőgazdasággal foglalkozó emberek tömegei áramlottak a városokba. A tudósok felfedezték, hogy a járványok terjedése és a nem megfelelő higiéniás viszonyok között bizony párhuzam vonható. Európában ez a felismerés indította el a csatornahálózat és az illemhelyek fejlesztését. Angliában 1854-ben a járókelők már földalatti illemhelyeket használhattak, természetesen csak díj megfizetése ellenében.

Az angol vízöblítéses closet feltalálása

A 16. században feltalált angol vécét nem az évezredekkel korábban már ismert vízöblítéses technika tette olyan nagyszerűvé, hanem a bűzelzáróként funkcionáló S-kanyar beépítése. Ebben állandó jelleggel víz volt, ami nem engedte, hogy a szagok a lakótérbe áramoljanak. Erzsébet királynőnek annyira megtetszett a találmány, hogy a palotába is felszereltette.

A 18. században szabadalmaztatott új vécé már a közlekedőedények elvét követve szállította el a szennyvizet. A köznyelvben egyszerűen csak angol vécének nevezett klozettek az elmúlt évszázadokban sokféle változtatáson mentek még keresztül.

Napjainkban a vécék eltérő változatban kaphatók az üzletekben. Az alsókifolyású vécék esetén a szennyvíz a csésze alatt távozik, ellentétben a hátsókifolyású típusokkal, ahol ez a csésze mögött zajlik. A falra szerelhető, általában rejtett tartályos vécék az utóbbi években váltak népszerűvé. Jellemzőjük, hogy a tartály a szem elől elzárva, a falban foglal helyet. A monoblokkos vécék viszont a csészével egybeépített tartállyal vásárolhatók meg.

Ne feledje, rám és csapatomra mindig számíthat, ha duguláselhárításra van szüksége! Hívjon bátran a megadott telefonszámon, akár ünnepnapokon is!