A 21. századi ember számára teljesen természetes a WC papír használata, azonban ez nem volt mindig így. Mai cikkünkben elmeséljük a WC papír kalandos történetét, ezért ha érdekli, maradjon velünk!

A WC papír előtt

A WC papír feltalálása előtt is megvolt az igény arra, hogy az emberek dolguk végeztével megtörölgessék magukat. A korai időkben ehhez legtöbbször a természethez fordultak, és falevelet, füvet, vékony fakérget használtak erre a célra. Az ókori araboknál és indiaiaknál azonban nem ez volt az elterjedt, ugyanis ők leginkább a bal kezüket használták fenekük kitörlésére, melyet aztán jó alaposan megmostak.

Az ókori rómaiak és görögök valamivel fejlettebbek voltak ezen a téren, náluk léteztek olyan eszközök, melyet kifejezetten e cél érdekében gyártottak és előszeretettel használtak. A rómaiaknál a nyilvános toalettekben például az úgynevezett tersorium volt elterjedt, mely egy bot végére erősített szivacs volt, melyet minden használat után sós, vagy ecetes vízbe mártottak. Ez nem bizonyult túl higiénikusnak, és alkalmazásukkal nőtt a fertőzésveszély is.

Az ókori görögök a rómaiakhoz hasonlóan fenéktörlő botot alkalmaztak, de előfordult a cserépszeletek használata is. Ezt pesszoi-nak nevezték.

A Közel-Keleten más volt a helyzet, az ott élő emberek folyóvízzel öblögettek mosdóhasználat után. Japánban például csugit használtak, mely egy mosható, lapos farúd volt.

Amerikában legtöbbször kukoricacsöveket, kukoricaleveleket használtak ugyanerre a célra.

Európa egyes részein később mosható rongyokat, majd a középkorban szénát, kendert és gyapjút is használtak a fenéktörlésre.

Egy 16. századi író a libatollat részesítette előnyben, ezért gyakran ajánlotta olvasóinak is ezt a megoldást.

Honnan ered a WC papír?

Mivel papírról van szó, így szerintem senki sem fog csodálkozni, ha azt mondom Kínából ered ez a csodás találmány. A legelső írásos emlék egy kínai tudós, Zsitui tollából ered, körülbelül 589-ből. Ugyanekkor egy arab utazó is megemlítette, hogy a kínaiaknál azt tapasztalta, papírt használnak fenéktörlésre, bár ez egyáltalán nem kényelmes a papír keménysége miatt.

A 14. századra teljesen elterjedt a kínaiak körében, hogy kifejezetten WC használatra gyártsanak papírt. Az akkori kínai császár egy rendeletet is hozott, melyben követelte, hogy 90×60 cm-es papírlapokat gyártsanak neki fenéktörlés céljából. Ezt a papírt sokszor illatosították is.

A kor legnagyobb szüksége

A legnagyobb fordulat 1857-ben történt, amikoris egy amerikai feltaláló, Joseph Gayetty értékesíteni kezdte az első csomagolt WC papírt, melyben összesen 500 db papír volt és 50 cent volt az ára. A találmánya népszerűsítésére egy szlogent is kitalált: „A kor legnagyobb szüksége!”

Ezek a papírlapok akkor még nem tekercselve érkeztek, viszont aloevera kivonattal voltak átitatva. Joseph Gayetty annyira büszke volt termékére, hogy minden egyes lapon megtalálható volt a neve.

A feltaláló nagy lelkesedése mégsem aratott hatalmas sikert, azonban így is szép számban akadtak követői. Legtöbbjük papírgyáros volt, mint például Zeth Wheeler és a Scott fivérek, akik később meg is jelentek a WC papír bizniszben.

Wheeler és a Scott fivérek Gayetty hatására folyamatosan fejlesztették a fenéktörlésre alkalmas papírlapok megjelenését, puhaságát, melynek következtében 1871-ben Wheeler szabadalmaztatta a WC papír perforálását, majd 1883-ban a tekercselését is. Scotték visszavágva Wheeler-nek 1890-ben piacra dobták a saját perforált lapokból álló WC papír tekercseiket. 1897-ben Wheeler feltört a saját perforált, tekercselt termékeivel.

A sikeres termékek ellenére a gyártási és csomagolási folyamatot mégsem ők, hanem Oliver Hewlett Hicks szabadalmaztatta 1885-ben.

Út a mai formáig

A sikereket követően egyre több gyártó rukkolt elő a saját WC papír tekercseivel. A 20. században már nem csak a formalitásra és a kinézetre fektettek hangsúlyt, hanem arra is, hogy finom papírból készüljön ez a hasznos eszköz.

1935-ben a Northen Tissue nevű cég szálkamentes WC papírral rukkolt elő, majd 1942-ben a  St. Andrew’s Paper Mill piacra dobta az addigi legpuhább WC papírt, mely egyenes út volt afelé, hogy az emberek megismerkedhessenek a fenéktörlésre alkalmas papír mai formájával.

Ez lett volna a toalett papír hosszú és kalandos története, mely egészen az őskorig vezet vissza. Szeretne további érdekes cikkeket olvasni? Kövessen minket a Facebook-on, ahol hetente osztjuk meg legújabb blogbejegyzéseinket!

Szakértő segítségre lenne szüksége? Válasszon engem és csapatomat, állunk rendelkezésére a nap 24 órájában, elérhetőségeinket a kapcsolat menüpont alatt találja!