A vécé szavunk az angol water closet kifejezésből ered, ami a vízöblítéses technológiára utal. Többek között ennek, a napjainkban is használatos találmánynak köszönhetjük a higiéniás viszonyok gyors javulását és azt a komfortos környezetet, amiben élhetünk. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a vécék felépítését, a dugulások kialakulásáért felelős legfőbb okokat, és azokat a módszereket, amelyek segíthetnek a probléma házi megoldásában.

Hogyan épül fel a vécé?

A vécé szerkezeti felépítését alapszinten Önnek is ajánlott ismerni. A vásárláskor például egyáltalán nem mindegy, hogy milyen csészére van szüksége. Az üzletekben kétféle csészével találkozhat, az egyiknél a szennyvízkivezető hátul helyezkedik el, a másiknál viszont a beszerelés után a csésze alatt fut végig a cső. Ha tehát vásárlás szánja el magát, első körben célszerű a csatornanyílás pozícióját megvizsgálnia.

Emellett a csészéket más szempont szerint is csoportosíthatjuk. A hagyományos változatok alacsony vagy lapos öblítést tesznek lehetővé, ami azt jelenti, hogy a végtermék első körben nem közvetlenül a lefolyóba jut. Ezzel szemben a mélyöblítéses vécéknél a végterméket nem fogja meg a padka, így azonnal távozni tud a lefolyó irányába. Ugyanakkor a folyamatot kellemetlen visszafröccsenés kísérheti.

A vécék szerves részét képezik a tartályok, amelyek az öblítéshez szükséges vízmennyiséget tárolják. Két változatban kaphatók, megvásárolhatók a csészéktől különálló egységként vagy azokkal egybeépítve. Az utóbbiakat nevezzük monoblokkos vécéknek. Mindezeken túl, a vécékhez olyan, apróbb alkatrészek is tartoznak, mint például a rögzítéshez szükséges csavarok, illetve a bűzelzáróként és szigetelőként egyaránt funkcionáló ültetőgumi.

A vécé dugulásának megszüntetése házi módszerekkel

A vécé dugulásának leggyakoribb oka a csészébe kerülő idegen tárgyak. Ezek lehetnek tisztasági termékek, nedves törlőkendők, illetve az is előfordulhat, hogy a lazán felhelyezett illatosító indul meg a lefolyó felé. A legtöbb tárgy már a kifolyócsonkban fennakad, vagyis a csésze leszerelése után könnyedén eltávolíthatók. Ha ilyen helyzet áll fenn, semmiképpen sem szabad erővel tovább nyomnia az akadályt, azzal ugyanis komolyabb károkat okozhat. Mivel Magyarországon nagyon sok helyen kemény a víz, az emiatt kialakuló vízkő szintén a dugulás egyik forrása lehet. Ritkább esetekben pedig a vécé lefolyóba öntött felmosóvíz vagy az ételmaradékok jelentenek kockázatot.

A vécé házi duguláselhárítására számtalan, jól bevált módszer létezik. A kisebb dugulások megszüntetéséhez mindig jól jön, ha van a kéznél egy vécépumpa. Az eszköz működése rendkívül egyszerű, vákuum segítségével bírja távozásra az akadályokat. Amennyiben a dugulást sikerült kimozdítani a helyéről, a csészében felgyűlt víz jellegzetes bugyborékoló hang kíséretében elfolyik.

Ha viszont a pumpa többszöri próbálkozás ellenére sem válna be, és a lefolyóba nem valamilyen kemény állagú, idegen tárgy ragadt, saját készítésű vegyszerekkel is kísérletezhet. Az egyik leghatékonyabb megoldást a szódabikarbóna és ecet párosítása adja. Önnek nem kell mást tennie, mint egy bögre szódabikarbónát a vécé lefolyóba önteni, majd mehet rá körülbelül ugyanannyi mennyiségű ecet. A kettő reakciójából intenzív zsír- és vízkőoldó hatású hab keletkezik, ami képes kitölteni az egész csövet. Ezt a házi szert a dugulások megelőzése érdekében pár hetente bátran bevetheti. Ha éppen nincs otthon ecet, akár citromlével is helyettesítheti. A citromsav jó tulajdonsága még, hogy kellemes illatot hagy maga után.

Abban az esetben, ha ezek a módszerek sem bizonyulnak hatásosnak, a háztartási boltokban kapható csőgörénnyel is tehet egy próbát. Az eszköz kampós végét kell a lefolyóba vezetni, egészen addig, amíg el nem éri az akadályt. Ha a dugulást vízkő vagy más könnyen elbontható anyag képezi, néhány mozdulat elegendő a megszüntetéshez.

Mikor kell szerelőt hívni?

A szerelőre akkor van szükség, ha a fent említett házi módszerekkel nem tudja megoldani a problémát, vagy, ha a dugulás mélyen, a kifolyócsonk utáni csatornaszakaszban keletkezett. Cégünk több évtizedes tapasztalattal Budapesten és a környező megyékben egyaránt vállal duguláselhárítási feladatokat. Amennyiben megbízható szakemberekre lenne szüksége, keressen minket bizalommal a megadott elérhetőségeken.