Mivel a konyhai mosogató a háztartás egyik leggyakrabban használt lefolyója, az itt fellépő dugulások sok problémát okozhatnak. A rendszeres karbantartással azonban Ön könnyedén elejét veheti a gondoknak. Ha szeretné tudni, hogyan óvhatja meg a lefolyóját a dugulásoktól, tekintse át az alábbi összefoglalónkat.

Mi okozhat dugulást a konyhai mosogatónál?

A mosogató lefolyójának dugulását többnyire a konyhában előforduló élelmiszermaradékok és egyéb szennyeződések okozzák. A tányérokról és edényekről a lefolyóba kerülő zsíros ételdarabkák már rövid időn belül akadályt képezhetnek. A sokak által a lefolyóba borított használt olaj pedig a duguláson túl kellemetlen szagok megjelenéséhez is vezethet. Ugyanilyen kártékony a kávézacc, ami megülve a szifon alján, elzárhatja azt. Ha Ön rendelkezik konyhakerttel, célszerű a zaccot a komposztba dobni.

Szakemberként gyakran találkozni még a liszt és víz keverékéből összeállt ragacsos masszával. A lisztet nem ajánlott a mosogató lefolyójába önteni, hiszen vízzel érintkezve a keletkező anyag pillanatokon belül eldugíthatja a csatornát.

Hogyan lehet házilag megszüntetni a konyhai mosogató dugulását?

A mosogató kisebb dugulásának megszüntetéséhez nem feltétlenül kell szerelőt hívnia, a háztartásban fellelhető termékek segítségével Ön is orvosolhatja a problémát. Amennyiben zsíros lerakódásról van szó, első körben érdemes egy edényben vizet forralnia. Ha a víz felforrt, nem kell mást tennie, mint óvatosan az egészet a lefolyóba önteni. A meleg víz hatására az olajos elzáródás magától oldódik és a dugulás pillanatokon belül megszűnik.

Abban az esetben viszont, ha a dugulás makacsabb jellegű és a forró vizes átmosás nem hozta meg a várt eredményt, hatékonyabb megoldásra van szükség. A régi időkben, amikor a bolti vegyszerek még nem voltak elérhetők, a háziasszonyok kedvelt tisztítószere az ecet volt. Az ecetet szódabikarbónával keverve egy olyan erős dugulásoldó habot állítható elő, ami képes az egész csövet átmosni.

Ehhez a mosogató dugulásakor öntsön egy bögrényi szódabikarbónát a lefolyóba, majd hasonló mennyiségben mehet rá az ecet is. Amint a két anyag reakcióba lép egymással, a sűrű hab megkezdi a munkáját a lefolyóban. Ha éppen nincs kéznél ecet, citromlével is helyettesítheti. A citromlé jó tulajdonságai közé tartozik még, hogy semlegesíti a kellemetlen szagokat és élvezhető, citrusos illatot hagy maga után.

A házi praktikák hatástalansága esetén akár bolti vegyszerek alkalmazásával is megpróbálkozhat. Ezeket két nagy csoportba lehet sorolni, a savas és a lúgos szerekre. A savas vegyszereket csak a flakonon feltüntetett módon és a biztonsági intézkedéseket betartva lehet használni, a fémekkel reakcióba lépve ugyanis akár mérgező gázok is keletkezhetnek. A lúgos vegyszerek folyékony és granulátum formában egyaránt megvásárolhatók. A hígításra a granulátumoknál különösen fontos figyelni, a nem feloldott szemcsék maguk is dugulások előidézői lehetnek.

A legkényelmesebb módszer azonban mindig a megelőzés. A konyhai mosogató a használat gyakorisága miatt rendszeres karbantartásra szorul. A szifont például néhány havonta tisztítani kell. Bár a szifon leszerelése, átmosása és visszahelyezése nem egy nehéz feladat, ha nem biztos a dolgában, kérheti szakember segítségét. Emellett, a már említett forró vizes átmosást szintén ajánlott heti egy alkalommal elvégezni. A forró vízhez szagtalanítóként némi citromlevet is adagolhat.

Szakértő segítségre van szüksége?

Amennyiben a dugulást nem sikerül házilag feloldani, szakember beavatkozása szükséges. Cégünk harminc éves tapasztalattal és a legmodernebb felszerelésekkel áll az Ön rendelkezésére. Keressen minket a megadott elérhetőségeken akár hétvégén és ünnepnapokon is!