A rohanó világban a mosogatógép minden háztartásban jó szolgálatot tesz. Talán nem meglepő, hogy a prototípus kifejlesztése egy amerikai hölgy nevéhez köthető. Bár Josephine Cochrane valójában nem túl sok időt töltött a házimunkával, a mosogatást is az alkalmazottjaira bízta, mégis szükségét érezte a gép megalkotásának. Bosszantotta ugyanis, hogy a cselédlányai nem voltak túl ügyesek, így a tányérok és poharak olykor szép számmal törtek. A károkat látva az úrhölgy eldöntötte, hogy készít egy olyan masinát, amiben az étkészletek biztonságban lehetnek a mosogatás ideje alatt.

A henger formájú szerkezetben a rögzített mosatlant egy alulról feltörő, forró vízsugárral bombázták. Josephine találmánya kezdetben csak az étterem és szálloda tulajdonosok körében hódított, az 1950-es években viszont már egyre több amerikai háztartásban volt megtalálható. Az automatizált változat rövid időn belül az egész világon elterjedt.

Miért dugulhat el az Ön mosogatógépe?

A mosogatógép, akárcsak más lefolyó, a megfelelő karbantartás hiányában eldugulhat. A szennyeződéseket azonban nem csak azért érdemes eltávolítania, mert így a gép újra használhatóvá válik, hanem az egészségügyi szempontok miatt is. A pangó vízben, különösen a nyári időszakban könnyen elszaporodhatnak a különféle baktériumok.

A legtöbb dugulás az eltömítődött szűrő környékén keletkezik. A szűrő feladata egyszerű, a mosogatás során az edényekről leváló ételdarabkákat fogja fel. Ha azonban nincs bizonyos időközönként megtisztítva, nem engedi lefolyni a mosogatógépből a vizet.

Ugyanakkor a nagyobb gondot nem a szűrőben, hanem a rendszer távolabbi részében keletkező akadályok jelentik. A rosszul visszahelyezett szűrő alatt például gyorsan áthaladnak a szennyeződések a lefolyó irányába. Abban az esetben, ha a szűrő tisztítása után sem szűnik meg a dugulás, szakember segítsége nélkül nem érdemes a gép szétszerelésével foglalkoznia. Az avatatlan kezek nagyobb kárt okozhatnak, mint ami eredetileg fennállt.

Hogyan lehet megtisztítani a mosogatógép szűrőjét?

A mai modern mosogatógépek általában sípoló hanggal jelzik, ha a működés közben valamilyen probléma lép fel. Amennyiben a gép ajtaját kinyitva látszik, hogy a víz nem tudott lefolyni, Önnek első körben a szűrű eltömítődésére kell gyanakodnia. Ez különösen akkor fordulhat elő, ha nagyobb mennyiségű ételmaradék kerül a vízbe. Ilyenkor a felesleges víz kimerése után, vegye ki a szűrőt és tisztítsa meg!

Annak ellenére, hogy a szűrő védi a lefolyót a nagyobb méretű maradékoktól, a zsíros mosogatóvíz akadály nélkül átfolyik rajta. A zsíros lerakódásból pedig idővel iszapos réteg keletkezik a leeresztő tömlő falán. A dugulás megelőzése érdekében ezt a tömlőt olykor el kell távolítani, majd egy erősebb vízsugárral történő átmosás után vissza lehet szerelni. Ha Ön bizonytalan a dolgában, kérje inkább a szakember segítségét.

Amennyiben a dugulás a szűrő visszahelyezése után sem szűnik meg, esetleg más lefolyóknál is hasonló jelenség tapasztalható, a házi megoldások már nem lesznek elegendőek. Ekkor mindenképpen szerelőt kell hívnia, aki a szaktudása mellett a probléma megoldásához szükséges eszközökkel is rendelkezik.

Hasznos tanácsok a mosogatógép dugulásának megelőzéséhez

Mint minden lefolyónál, a mosogatógépnél is a megelőzés a legfontosabb. A dugulások elkerüléséhez Önnek csupán néhány gyakorlati tanácsot szükséges megfogadnia.

  • A mosogatógépbe helyezés előtt minden ételmaradékot távolítson el az edényekről! A rizsszemek különösen gyorsan össze tudnak állni a szűrő felületén.
  • Vegyen le minden címkét az új edényekről, tányérokról és poharakról! A leázó papírmaradványok duguláshoz vezethetnek.
  • Alacsony hőfokú mosogatásnál a tabletta helyett folyékony állagú mosogatószer használata javasolt. A tabletta szemcséi ugyanis a langyosabb vízben kevésbé oldódnak fel.
  • A mosogatógép tisztítására alkalmazzon az erre a célra kifejlesztett vegyszereket!

Amennyiben Budapesten és a környező megyékben duguláselhárításra vagy nagynyomású womás csatornatisztításra lenne szüksége, keressen minket bátran a megadott elérhetőségek valamelyikén!  A nap 24 órájában állunk a rendelkezésére, sürgős esetekben akár ünnepnapokon is kiszállunk.